Blog

Pantone Matching System

Pantone is een bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. De coderingen, zoals PMS 200 ('Pantone Matching System'), zijn een eenduidige afspraak tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces...

Papier keuze

Onze papierleveranciers zijn een bron voor een breed scala producten van vele verschillende papierfabrieken over de hele wereld. De papierleveranciers hebben een groot assortiment gestreken-,...

Jargon

Binnen onze drukkerij en bij onze leveranciers worden nogal wat vaktermen gebruikt. Bij de omschrijving van onze projecten en in ons portfolio komen ze dus vaak langs. Een klein beetje uitleg is dus...

Jargon

Binnen onze drukkerij en bij onze leveranciers worden nogal wat vaktermen gebruikt. Bij de omschrijving van onze projecten en in ons portfolio komen ze dus vaak langs. Een klein beetje uitleg is dus misschien wel handig:

Nabewerking of afwerken
Alle handelingen die nadat een vel gedrukt is nog nodig zijn om tot een eindprodukt te komen. Denk hierbij aan snijden, vouwen, rillen en stansen, maar ook lamineren, binden, hechten etc.

Schoonsnijden
Het nasnijden van drukwerk (plano of product) op het gewenste eindformaat.

Rillen
Een groef in het papier of karton aanbrengen zodat het makkelijk en recht gevouwen kan worden. Zo voorkomen we het breken van de papiervezels op de vouw waardoor er geen onscherpe lelijke vouw ontstaat. Rillen wordt uitgevoerd bij een vouw in papier vanaf 160 grams. Zie ook onze pagina over rillen

Boren
Het aanbrengen van 1, 2 of 4 ronde gaten in het papier ten behoeve van het inhangen van het papier in een ringbandmap of het verzamelen van het papier in een snelhechter of iets dergelijks.

Perforeren
Afwerkingtechniek waarbij kleine gaatjes in het papier worden gestanst en er een scheurrand ontstaat (Zie ook perforeren).

Lamineren
Het aanbrengen van een beschermende glanzende of matte transparante folie op het papier. Op klein formaat gaat dit door middel van een pouche (soort insteekhoes), op groot formaat wordt laminaat als een soort sticker aangebracht op het papier.

Brocheren
Het papier samenvoegen en afwerken tot een boek, tijdschrift of rapport. Brocheren kan op verschillende manieren zoals genaaid gebrocheerd, gelijmd gebrocheerd, brocheren linnen lijmrug, metalen wire-o, plastic ringband of geniet gebrocheerd.

Genaaid gebrocheerd
Manier van binden waarbij de inhoud van het boekwerk wordt gevouwen in katernen. De verschillende katernen worden door middel van garen stevig aan elkaar genaaid. Vervolgens wordt er een omslag (kaft) omheen gelijmd waarbij de lijm tevens een extra hechting is voor het binnenwerk.

Geniet gebrocheerd
Manier van binden waarbij de verschillende gevouwen vellen in elkaar gestoken worden en worden voorzien van meestal twee nietjes in de rug en schoongesneden.

Nummeren
Het drukwerk per exemplaar voorzien van een oplopend nummer.

Zelfkopiƫrend papier
Papier dat is voorzien van een 'gevende' laag die onder druk (ballpoint/typemachine/matrix-printer) reageert op de 'ontvangende' laag van een onderliggend vel.

Vraag een offerte aan